10 nemme kreative & kropslige veje til at komme ud af stress

10 nemme kreative & kropslige veje til at komme ud af stress

10 nemme kreative & kropslige veje til at komme ud af stress 2560 1810 Karin von Daler Healing Arts

Jeg har ikke skrevet her på bloggen i lidt over en måned. Det er fordi, jeg har arbejdet intensivt for en kunstterapeutisk non profit-organisation, der hjælper folk, der er ramt af eller flygtet fra krigen i Ukraine. Den hedder smukt:

First Aid of the Soul.

Vi arbejder med folk i alle aldre og fra hele verden. Vi gør det med sanseorienterede, kropsligt forankrede og kreative metoder, der reducerer stress her og nu.

Vores mål er at forebygge traumer og den mere kroniske PTSD hos alle de mennesker, vi har det privilegie at arbejde med. Senere vil vi arbejde med at bearbejde traumer og hjælpe folk ud af PTSD.

Jeg har lært meget om om stress og traumer af de mennesker, jeg får lov at arbejde med der. 

Det vi ser allerede nu er, at mens mange er tæt på at knække, vokser andre overraskende både personligt og spirituelt i krisen. Det, der er fælles for alle er, at de kan hjælpes.

Og vi ser, at de kreative og kropslige metoder virker bedre og mere stressreducerende end samtaler. 

Jeg har tænkt på, hvad, der gør, at du og jeg indimellem kæmper, og andre ser ud til at glide lige igennem livet? Og hvordan kan det være, at folk omkring os nogle gange knækker, når vi har det fint?

Det handler om balance i krop og sind og hvordan du finder den.

Vidste du, at du bedre kan forebygge at få traumer fra kriser, når du ikke er for stresset og i god balance til daglig? Og vidste du, at både din stress og din sunde balance kan “smitte” andre omkring dig? Der er mange gode grunde til at få styr på stress.

Men hvordan finder du den sunde balance og kommer ud af den usunde stress i en tid med store kriser og en hverdag, der måske står på for meget skærm og pligter og for lidt natur, leg og kontakt?

Her får du ti kreative metoder til hurtig stresshåndtering, selvheling og vækst: 

De fleste af dem er også med i HEL-kortene og i de helt nye The Art of Self-Healing kort på engelsk, som skal bruges i arbejdet med krigens ofre.

Jeg vil gerne give dig øvelserne på forskud og invitere dig til at hjælpe mig i mit arbejde for at få kunstterapi ud til stress- og traumeramte i hele verden.

Her kommer de ti øvelser:

(Vælg kun dem, der føles gode for dig og pas på dig selv. Gør dem gerne udendørs. Hvis noget er ubehageligt, så stop og søg hjælp. Metoderne her er hjælp til selvhjælp og ikke terapi/erstatning for professionel hjælp.)

  1. Sæt musik på, som du nyder og dans til den. Få pulsen lidt op og læg dig bagefter ned og hvil dig, så den kommer helt ned igen. 
  2. Mærk numsen i sædet og fødderne i gulvet eller direkte på jorden. Se dig omkring der, hvor du er, og sæt navn på et par af de ting, du kan se.
  3. Gør det samme som i øvelse 2, men se dig nu omkring efter en bestemt farve. Se, hvor mange steder, du kan finde den. Mærk din vejrtrækning.
  4. Sæt et par minutter af og bevæg dig, som du har lyst til i stilhed. Pas på, at du er et sikkert sted og har plads omkring dig
  5. Forestil dig det sikreste og mest nærende og smukke sted, hvor du kan være og hvile ud. Tegn det eller skriv en lille historie om det.
  6. Stræk dig. Mærk godt efter, hvad kroppen gerne vil – følg det. Læg armene over kors på dit bryst og kram dig selv. Klap skiftevis på højre og venstre side for endnu mere ro og balance. 
  7. Mærk kroppen og din vejtrækning som den er. Følg den og læg mærke til, hvad der sker, hvis du lægger lidt mere vægt på udåndingen og sukker højlydt nogle gange.  Mærk kroppen og vejtrækningen igen. 
  8. Tag et stykke ler, papir eller andet, du kan forme eller farve på. Lad alle din følelser strømme ned i det som om, de kan komme ud. Se på det, du har lavet. Er der noget, der overrasker dig eller som er nyt? Fokuser på det og lav noget mere ud fra det. 
  9. Læg hånden midt på dit bryst og læg mærke til din vejrtrækning. Leg med at lade som om, du kunne trække vejret ind og ud gennem hjertet. 
  10. Læg mærke til en tanke, som stresser dig. Skriv den ned og se på, om den kunne skrives om til noget mere sandt, kærligt – eller bare til det modsatte.

Kunne du bruge en af de her metoder?

Hvis du kunne og vil være med til at støtte det frivillige arbejde for at skabe en mindre stresset og traumatiseret verden gennem kreativitet, ville jeg sætte kæmpestor pris på din hjælp.

Du kan støtte First Aid of the Soul direkte her.

Du kan også støtte mit arbejde for FAS ved blot at Google “HEL-kortene” – og hvis du har mulighed for det, købe et sæt i en af de mange webshops eller butikker, der nu sælger dem.

Af hjertet tak for din støtte.

Jeg bruger hele overskuddet til at arbejde for First Aid of the Soul.

De kærligste hilsner

Karin