Hvad gør dig tryg – og hvorfor er det vigtigt?

Hvad gør dig tryg – og hvorfor er det vigtigt?

Hvad gør dig tryg – og hvorfor er det vigtigt? 1810 2560 Karin von Daler Healing Arts

Vidste du, at tryghed er fundamentet for at du kan lære, udvikle dig og være skabende – kreativ – i dit liv? Når du er utryg, går en stor del af din energi og opmærksomhed med at overleve. Det er slidsomt og hårdt for krop og sjæl og det bremser din udvikling.

De gode nyheder er, at du simpelthen er udviklet til at skabe tryghed i dig selv og sammen med andre. Den højst udviklede del af dit nervesystem, det sociale engageringssystem, sørger for, at det første, vi naturligt gør i en krise eller under stress, er at søge hjælp og kontakt med andre mennesker. Når vi ikke gør det, er det ofte fordi, vi er for stressede eller traumatiserede til at kunne det. 

Men vi kan faktisk også omvendt bruge vores kreativitet, forestillingsevne, fantasi og leg til at komme ud af stress og traumer og styrke vores sociale engageringssystem.  Gennem at skabe, især sammen med andre, kan vi blive gode til at være trygge igen. 

Det er altså et cirkulært system, hvor tryghed og kreativitet er helt centrale for vores overlevelse og trivsel som art. 

Her er et par enkle ting, du kan gøre for at styrke trygheden i dig selv – og dermed din udvikling og kreativitet:

  1. Læg mærke til, hvem du føler dig tryg sammen med. Sæt tid af til at være sammen med dem. Læg skærmene væk, hav øjenkontakt, vær opmærksom på den andens mimik, stemmeføring og vejrtrækning. Leg med at spejle den eller med at ændre din egen og dermed stemningen mellem jer.
  2. Brug bevægelse til at blive tryg i et rum. Se dig omkring – leg at du er et dyr, der sniffer og lugter eller lytter sig stille og roligt frem. Orienter dig oppe og nede, se bag dig og til siden. Se efter farver og former – mærk, hvad det gør.
  3. Syng alene eller gerne sammen med andre – brug din stemme på mange forskellige måder – det stimulerer din vagusnerve, som er kernen i dit sociale engageringssystem. 
  4. Sørg for at vælge terapeuter, lærere, mentorer, venner, partnere, samarbejdspartnere osv. med tryghed in mente. Mærk efter, hvordan du har det med folk eller i et rum. Er du tryg sammen med dem? Eller kan du evt. blive det gennem leg/kontakt og samarbejde?

Hvis du vil vide mere om min tilgang til heling og kreativitet, er du altid velkommen til at besøge min hjemmeside på www.karinvondaler.com eller min webshop, hvor jeg tit lægger nyt op. Bare klik på knappen nedenfor og kom med på rejse i min verden.

Tak for at du læser mine nyhedsbreve – det er en virkelig stor glæde for mig. Og jeg er altid glad for at høre fra dig.

Jeg ønsker dig tryghed og masser af helende kreativitet.

Kærlige hilsner

Karin

Alle malerier og tekster her på siden er lavet af mig Ⓒ 2023