Hvad kan du gøre for at undgå traumer – og hjælpe andre med det samme?

Hvad kan du gøre for at undgå traumer – og hjælpe andre med det samme?

Hvad kan du gøre for at undgå traumer – og hjælpe andre med det samme? 2560 1808 Karin von Daler Healing Arts

Det er en trist dag og en tid med krige, tragedier, kriser og sorger. Jeg har hørt fra mange, at de føler sig bange og alene og indimellem mister kontakten til sig selv og andre – og til jorden.

Men det er også en tid, hvor mange står sammen for det gode, for heling og det at skabe noget – sammen. Det holder jeg fast i. 

Forleden var jeg f.eks. til en bevægende online-workshop hos den ukrainske kunstterapiforening med dramaterapeuten og kunstterapeuten Dr. Steven Durost for at lære om, hvordan man forebygger kroniske traumereaktioner i krig, tragedier og kriser.

Det gør man ved at være sammen. Ved at se, høre, mærke og være der for hinanden og sig selv.  

Steven lærte os om at skabe den tryghed i en gruppe, mellem to mennesker eller inde i os selv, der forebygger traumer. Han viste os, at heling handler om at føle sig set, bevidnet, mødt.

Det viser sig, at forskning er kommet frem til det, du allerede ved intuitivt, nemlig at hvis nogen virkelig ser dig, “har din ryg,” når noget svært sker, er risikoen for at du får langvarig stress og traumer langt mindre.

Kernen i al god heling og terapi er at føle sig set, mødt, accepteret, taget ind. Men hvordan får du nogen til virkelig at se dig, forstå dig, tænker du måske?

Det gør du ved selv at være til stede og være et kærligt vidne for dig selv og andre.

Her er nogle gode måder. Du kan gøre det alene eller sammen med andre i dag:

  • Læg en hånd på dit eget hjerte, træk vejret roligt og mærk, hvad du mærker.
  • Spørg dig selv kærligt om, hvordan du har det og lyt anerkendende. Spørg indadtil, hvad du har brug for.
  • Lav sommerfugle-krammet, som du kan se her: https://www.youtube.com/watch?v=iGGJrqscvtU
  • Lav et billede, en dans eller et digt, som udtrykker dig lige der hvor du er lige nu, og vær nysgerrigt, kærligt og åbent med det.
  • Næste gang, du er sammen med et andet menneske, så læg mærke til, om du kan være en tand mere til stede, se på dem og lytte til dem fra dit hjerte.

Jeg håber, det kan støtte dig lige nu.

Jeg skriver igen lidt senere på sommeren, når jeg har holdt lidt ferie. I mellemtiden kan du finde flere gratis tips, støtte, inspiration, videoer, plus helende og kreative meditationer her på siden.

Pas godt på dig selv og dem omkring dig. Må vi skabe en mere hel verden sammen.

Kærlige hilsner

Karin