Omfavn mørket og bevæg dig sikkert igennem

Omfavn mørket og bevæg dig sikkert igennem

Omfavn mørket og bevæg dig sikkert igennem 2560 2560 Karin von Daler Healing Arts

Vi kan ikke fortrænge det mørke, der er omkring os lige nu, men vi kan se, høre, mærke og anerkende, at det er her – både i os selv og udenfor –  og samtidig tænde alle de lys, vi kan ved at arbejde for positiv forandring. For at vi kan gøre det, må vi trække på ny og gammel visdom.

Lige nu er vi tæt på Vetrnaetr (vinternætter), hvor nordiske folk i gammel tid markerede, at vinterens mørke er på vej. Hel, underverdenens (og helingens!) gudinde, hyldedes også på denne tid. Og ifølge folketro i gamle dage var allehelgensaften den aften, hvor mørkets magter, spøgelser og hekse var på spil.

I mange kulturer har man overgangsritualer og fortællinger, som kan hjælpe os med at håndtere og mørket og komme sikkert ind i den næste livsfase, udviklingsfase eller årstid. Ritualer og de fleste kriser har nogle helt klare stadier, som antropologer  og folklorister har peget på: 

Adskillelse, liminalitet og reintegration. 

Først adskilles vi fra den virkelighed, vi har kendt – verden eller vi selv er ikke længere, som vi kender den. 

Liminalfasen er kendetegnet ved, at vi nu er uden for kategori, i forandring, ikke rigtig hører til. Det er her, vi er, når vi er i krise, i mørket. Vi føler os ikke som os selv, er usikre, bange, alene og udenfor. Vi kan føle sorg over at have mistet. Kaos hersker og vi ved ikke, hvilken vej det hele går.

Reintegrationen sker, når vi vender tilbage til livet, familien og samfundet og ved, at der opstår en ny status eller en ny orden. Den kendetegnes ved, at vi har lært at leve med det, vi har mistet eller vores begrænsninger og i stedet kan se muligheder.

Men for at der kan foregå en transformation er det vigtigt at vi sammen skaber rum for kreativitet og refleksion. Billeder og udtryk er vigtige, fordi de via det ubevidste kan bane vej for forandringer. Billeder kan skabes gennem mødet med rytmer, symboler, metaforer, historier og myter. 

At mødes med andre i samme situation og samskabe og dele disse billeder kan også give en kollektiv samhørighed i overgangen og give en oplevelse af enhed med andre, som kan være meningsfuld. 

Jeg har oplevet det igen og igen i de seneste år i mit arbejde med kunstterapi i Ukraine, at af det mørkeste mørke, kan skønhed, samhørighed og liv opstå. 

Jeg kommer snart med et nyt onlinekursus, der fordyber arbejdet med HEL-kortene og viser dig, hvordan du kan arbejde med dem sammen med andre i en dyb selvhelingsproces, som fører dig igennem de tre faser af overgange på en sikker og kærlig måde. Jeg giver dig, der allerede har kortene rabat. Hvis du ikke har dem, eller vil give dem i julegave sender jeg et sæt til dig lige her.

Her et et ritual, du kan begynde på allerede nu, så du kommer godt i det nye år og din næste fase med håb og kreativitet, noget vi har brug for mere end nogensinde: her i en version, jeg er særlig glad for.

Kærlige og kreative hilsner

Karin

 

Tekst og kunst af Karin von Daler ©