Skaden er sket – men skyggen kommer med gode nyheder

Skaden er sket – men skyggen kommer med gode nyheder

Skaden er sket – men skyggen kommer med gode nyheder 150 150 Karin von Daler Healing Arts

November er fuld af mørke og skygger – men det er gode nyheder…

Jeg går tit ud i naturen for at få heling og svar. Lige for tiden kommer skaden hele tiden og vil i kontakt med mig. “Den kan jeg ikke lide,” tænkte jeg først! “Den er grim, agressiv og grådig. Hvad vil den mig?”

Jeg trak et HEL-kort for at få svar. Sådan her sagde kortet (det er klogere end mig):

Carl Jung, som opfandt dybdepsykologien,  kaldte de sider af personligheden, som vi mennesker ikke vil være ved, at vi har, for skyggen. 

Skyggen er alt det, du ikke vil stå ved og ikke er bevidst om i dig selv.

Skyggen dukker konkret op i vores dit liv ved, at du tillægger andre de negative egenskaber, du ikke kender og ejer ved dig selv. Det er som om, vi lige nu allesammen har mulighed for at tvære vores skygge ud på andre og gå i “krig” med dem, eller langt om længe at tage den hjem.

Når du lærer din egen skygge at kende, bliver du stærkere og mere hel – ejer dig selv som komplekst menneske med egoisme og altruisme, had og kærlighed, svagheder og styrker. Og det bliver lettere for dig at holde af og være tæt på andre, fordi du ikke behøver at smøre din egen skygge af og bekæmpe den ovre hos dem. 

“At fornægte eksistensens såkaldt mørke side er at akkumulere endnu mere mørke.”

― Lars Muhl, musiker, forfatter, spirituel lærer og mystiker.

En lille historie fra Ærø om skyggen

I landsbyen på øen, nede bag de små fiskerhuse, i en lille gul rønne boede den gamle kvinde alene. Hun var mærkelig, og folk sagde, at hun “faldt rundt” ved højlys dag, når hun havde gjort nogen ondt natten før. De sagde også, at hun havde Den Sorte Bog, en slags heksemanual, og at den var gået i arv gennem generationer i hendes familie. 

Egentlig var kvinden jo sød, og derfor gik børnene for det meste med til at gå ind til hende med den ekstra rabarbergrød eller leverpostej, deres mor havde lavet. De kunne bare ikke lide at røre ved den gamle tjærede halvdør, når de skulle banke på, så de trak lod om at slippe for det. Når de løb, før hun kunne nå at åbne, susede og gøs det i dem.

Prøv denne her korte, kreative øvelse:

Tænk på en konflikt, du tit kommer i med din bedste ven, kæreste, forælder eller chef. Læg mærke til, hvad du altid synes, den anden gør forkert. Skriv det ned. Noter bagefter alle de eksempler, du kan komme på, hvor du har været eller handlet præcis sådan selv – også når det kun er dig selv, der har set det eller vidst det i dit inderste sind. 

Slet nu ideen om rigtig og forkert og gå lidt på opdagelse i din skyggeside: Skriv en historie om den del af dig, der handler på den måde, du ikke kan lide, som om det var en selvstændig person. Lad din skygge leve og komme ud i lyset. Forstå den som en vigtig del af dig, som du kan lære at kende, og som kan hjælpe dig med at blive hel.

“Dit liv vil blive forandret, når du slutter fred med din skygge. Larven vil blive en betagende sommerfugl. Du behøver ikke længere lade som om du er en, du ikke er…Når du omfavner din skygge behøver du ikke længere at leve dit liv i frygt. 

― Debbie Ford, amerikansk spirituel lærer og forfatter

Skaden er sket. Den er kommet for at blive. Og jeg takker den hver dag for, at den vil hjælpe mig med at eje min skygge.

Hvilke del af din skygge kan du tage hjem?

Hvis du kunne lide øvelsen her eller kender nogen, der kunne bruge lidt skyggearbejde, kan du lige nu få HEL-kortene med en særlig julebonuspakke.

Det er en bæredygtig, kreativ og omsorgsfuld gave, der vil inspirere dig eller dine kære i årevis. 

Tilbudet gælder få dage – klik og få det med.

Kærlig og kreativ hilsen fra det frugtbare mørke fra mig og skaden. 

Karin